YOOtheme

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα15
mod_vvisit_counterΧθές15
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα74
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα89
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα105
mod_vvisit_counterΠροηγούμενο μήνα536
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες120689

Online (20 minutes ago): 1
IP: 18.206.13.203
,
Σήμερα: Δεκ 07, 2023
hbg

Διαφήμηση

Σκαλωσιές Κορίνθου - Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε την προσφορά μας... www.skalkor.gr , email: info@skalkor.gr
Περί Κορίνθου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την George   
Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2009 21:47

Η αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η προέλευση των κατοίκων της. Η αρχαία πόλη της Κορίνθου ήταν χτισμένη στην πεδιάδα κάτω από το οχυρό φρούριο του Ακροκόρινθου.
Η θέση της ήταν σημαντική από στρατηγική και οικονομική άποψη. Βρισκόταν στη μέση ανάμεσα στους κόλπους του Σαρωνικού και του Κορινθιακού και στη στενή λωρίδα γης που ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Έτσι, είχε τον έλεγχο των πλοίων που εκτελούσαν το εμπόριο μεταξύ ανατολικής Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και τον έλεγχο της εισόδου προς την Πελοπόννησο. Οι λόγοι αυτοί και η εύφορη πεδιάδα της την είχαν κάμει πλούσια και ισχυρή πόλη και σπουδαία ναυτική δύναμη. Την πρώτη μεγάλη της ακμή τη σημείωσε η Κόρινθος στην αρχαϊκή εποχή, όταν την κυβερνούσαν η οικογένεια των Βακχιαδών στην αρχή και οι τύραννοι Κύψελος και Περίανδρος αργότερα. Τότε είχε ιδρύσει και τις αποικίες της Κέρκυρας και των Συρακουσών (στη Σικελία). Την εποχή αυτή η Κόρινθος ήταν επίσης περίφημο κέντρο αγγειοπλαστικής, και τα κεραμικά προϊόντα της ήταν περιζήτητα σε όλη τη Μεσόγειο.
Στα 900 π.Χ. στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Δωριείς και η πόλη εξαρτιόταν από το Άργος. Λίγο πριν από το τέλος του 8ου αι. π.Χ. η εξάρτηση αυτή άρχισε να εξασθενεί και η πόλη γνώρισε εμπορική, ναυτική και οικονομική ακμή. Τότε ίδρυσε και δύο αποικίες, την Κέρκυρα και τις Συρακούσες.

DSC_0043 (Custom)

Τα ερείπια της Αρχαίας Κορίνθου, 9 χλμ. Ν από την πρωτεύουσα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι σήμερα στη ΝΔ πλευρά. Από την είσοδο κατευθυνθείτε προς τον κεντρικό χώρο της αγοράς, στον οποίο έμπαινε κανείς στην αρχαιότητα από την οδό Λεχαίου, που συνέδεε την πόλη με το λιμάνι του Λεχαίου στον Κορινθιακό. Πρόκειται για μια φαρδιά πλακόστρωτη οδό, πλαισιωμένη από καταστήματα που άνοιγαν κάτω από κορινθιακές στοές. Σήμερα υπάρχουν μερικά από αυτά, σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο τέλος της οδού υπήρχαν επιβλητικά προπύλαια, πάνω στα οποία ήταν στημένα τα επιχρυσωμένα αγάλματα του , ΄Ηλιου και του Φαέθοντα.

DSC_0043 (Custom)

Στην αρχαία αγορά υπάρχουν ακόμη διάφορα δημόσια οικοδομήματα Ρωμαϊκών Χρόνων, στοές και ερείπια ναών (Αθηνάς, ‘Ηρας κ.ά.). Το σημαντικότερο μνημείο αποτελεί ο ναός του Απόλλωνα, που υψώνεται σε χαμηλό λόφο στα βόρεια της αγοράς και είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαϊκούς ναούς της Ελλάδας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 550 και στο 525 π.Χ. στη θέση ενός ιερού του 7ου αι., με τη μορφή δωρικού περίπτερου ναού. Από το ναό, το πιο γοητευτικό μνημείο της αρχαίας Κορίνθου, στέκουν όρθιοι επτά μονολιθικοί κίονες από τους 38 που στήριζαν το περιστύλιο. Το όλο σχήμα του ναού φαίνεται ακόμη χάρη στις εγκοπές που έχουν γίνει στο βράχο για να μπουν τα θεμέλια. Χαμηλότερα του ναού διακρίνονται τα ερείπια του θεάτρου, που χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και ξανά από την αρχή τον 1ο αι. μ.Χ.DSC_0010 (Custom)

DSC_0034 (Custom)

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Απρίλιος 2010 23:47